26 Kasım 2009 Perşembe

Trabzonspor Manchester mı ?



Trabzonspor Kasımpaşa maçında aldığı yenilgiden sonra Hugo BROOS ile yollarını ayırdı.Son 27 yılda bir türlü gelmeyen şampiyonluk Trabzon halkını iyiden iyiye germiş durumda. Hafta içinde Trabzon camiasının önde gelenlerinden HACISALİHOĞLU verdiği demeçte Şenol GÜNEŞ'in Trabzonspor'un Alex FERGUSON'u olması gerektiğini söylemişti. Şenol GÜNEŞ yakın tarihte bu ülkenin çıkardığı 3 marka teknik direktörden biri. Milli takımımızı dünya kupası üçüncüsü yapmış bir hoca. Şenol GÜNEŞ'te Ferguson olma potansiyeli vardır veya yoktur. Bu konuda herkesin bir fikri vardır. Peki acaba Trabzon Manchester olabilir mi onu sormak lazım.


Madem Sir Alex özelinde ManU öeneği verildi o zaman ManU'ya bir göz atalım. 1878 yılında kurulan ManU'nun 131 yıllık tarihi var.Kulübü şampiyonluklara alıştıran Matt BUSBY kulübün 24 yıl ile en uzun süre görev yapan teknik adamı.Sir Alex FERGUSON 1986'da göreve başlamış. Onun da 23 yıl olmuş. Yani 47 yılda 2 tane teknik adam çalıştırmış kulübü. Bu iki ismin dışındakilerinde ortalaması4-5 yıl.Ayrıca Sir ManU'nun 131 yıllık tarihinde 19. hocası. Bir başka örnek Arsenal.13 yıldır Arsen WENGER çalıştırıyor topçuları. Kaç şampiyonlukları var? 3 Tane.
Trabzon ise 1967'de kurulmuş. Yani geçmişi 42 yıl. Bu 42 yıda 34 tane değişik hoca ile çalışmış. Üstelik 22 sezonda sezon bitmeden hoca değişikliğine gidilmiş.

Son on yılda istikrardan en çok bahseden Aziz YILDIRIM. Ancak o bile 1. Daum döneminde şampiyonluğu garantilemeden Daum'la devam edileceğini bir türlü açıklayamıyordu. Ne zaman şampiyonluk garantileniyor, o zaman Daum kalacak diye açıklama yapıyordu. Nitekim şampiyon olamadı ve gitti Sayın Daum. Keza BJK ve GS da da durum farklı değil. Del Bosque leri, Skibbe leri bozuk para gibi harcadık.Ferguson göreve geldikten 7 yıl sonra ilk şampiyonluğunu kazandı. Bizde değil 7 yıl, 7 hafta sonra şampiyonluk gelmezse, kendisini Real Madrid başkanı sanan ama aslında çatladıkapı spor başkanlığını bile yapamayacak kadar beceriksiz olan,görevden aldığı teknik direktörün kendince yanlışlarını basının önünde ben bu işten anlıyorum mesajı vermek için ifşa edecek kadar basiretsiz olan başkanlarımız hocalara yol veriyorlar. Skora göre yönetilen kulüplerimiz olduğu sürece skor yorumcularımızda olacaktır.

Toplum olarak başarıya endeksliyiz. Tek başarı kriterimiz birincilik.Sadece futbolda değil,okulda ve işte,hayatımızın her alanında birinci isek başarılıyız,ikinciysek başarısız.İronik olansa bu kadar başarıya endeksli bir topluumda futbolda sadece 1 tane uluslararası birincilik almış olmamız.
Şenol GÜNEŞ'le 4,5 yıllık sözleşme yapılacağı söyleniyor. İnşallah 4,5 değil 14,5 yıl kalır. Önemli olan bütün kulüplerimizin ManU,Liverpool, Arsenal olabilmeleri. Çünkü bu iş onlardan başlar. Onlar bunu başarabilirse bu topraklar nice Fergusonlar ve Wenger'ler çıkarır.









1 yorum:

  1. Tufancım kesinlikle haklısın, eksik bile yazmışsın. Bu ülkede takımı şampiyon yapınca kalamayan hocalar bile mevcut. Biz herşeyde olduğu gibi ne yazıkki futbolda da aceleciyiz, kalıcı başarılar için sebat etmektense 1 yıl şampiyonluk bizi tatmin ediyor. O yüzden de ne altyapıya yatırım var, ne geleceğe... Yazık ama zamanla biz tamamen devşirme takımlara sahip bir lig izlersek kimse şaşırmasın.

    YanıtlaSil