28 Ekim 2010 Perşembe

Tarihteki İlk Derbi






Dünyanın ilk futbol kulübü, İngiltere’nin kuzeyindeki Sheffield kentinde kurulan “Sheffield F.C.” (Sheffield Football Club) adlı kulüptür. 24 Ekim 1857’de William Prest ve Nathaniel Creswick (kulübün ilk sekreteri ve takım kaptanı) tarafından kurulan Sheffield F.C. aynı zamanda dünyanın en eski kulübüdür.


Sheffield F.C. kulübünün üyeleri herhangi bir rakip olmadığı için ilk zamanlar kendi aralarında maç yapmışlardır. Ta ki 1860 yılında dünyanın ikinci futbol kulübü “Hallam F.C.” kurulana kadar. Yine Sheffield kentinde kurulan Hallam F.C.’nin kurucusu ve ilk kaptanı John Charles Shaw’dır. 26 Aralık 1860 günü Sheffield F.C. ve Hallam F.C. arasında, dünyanın ilk ve en eski derbisinin ilk maçı oynanır ve karşılaşmayı Sheffield F.C. 2-0 kazanır.









 Bugün de sürmekte olan “Sheffield Derby”nin bir diğer ismi de “Rules Derby”dir. (Sheffield kentinin günümüzde daha popüler olan diğer takımları Sheffield United ve Sheffield Wednesday arasında oynanan derbinin adı ise “Steel City Derby”dir.)Hallam F.C., kurulduğu günden bu yana maçlarını 1804 yılında inşa edilen ve dünyanın en eski stadı olan “Sandygate”de oynamaktadır. Günümüzde maçlarını “Bright Finance” stadında oynayan Sheffield F.C.’nin bir dönem maçlarını oynadığı “Bramall Lane” stadı ise artık Sheffield United kulübü tarafından kullanılmaktadır. Bugün her iki kulüp de, aktif futbol kariyerlerine İngiltere Amatör Ligi’nde devam etmektedirler.
                                         
                                                           SHEFFİELD F.C. 1857

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder