2 Ağustos 2011 Salı

Ustalara Saygı Kuşağı-7



Matthias SINDELAR





Her ölüm zamansız ve erkendir ama onunki  herkesten de erkendi. Daha 36 yaşında evinde ölü bulunduğunda  daha dünya futbolunun sahnesinde sergileyeceği çok gösteri vardı.

Matthias SINDELAR ,futbolun henüz doğum sancıları yaşadığı dönemde 1903'ün 10 Şubatında Iglau'da dünyaya geldi. Fakir bir ailenin oğlu olan Sindelar çocukluğunu Avusturya'nın toprak sokaklarında top peşinde koşarak geçirdi.Fakat hayatıın acı sillesini daha bebek yaşlarda yemişti.Babası Birinci Dünya Savaşında cepheden geri dönmemiş ve Sindelar hayat yolunda onu koruyacak,kollayacak babasından mahrum olarak  devam etmek zorunda kalmıştı. Sadece 63 kilo olması ve sahalarda süzülmesinden dolayı ona ''Kağıt Adam'' denmişti.15 Yaşında Herta Wien ekibinin alt yapısına katıldı.Hem futbol oynuyor hem de ailesinin geçimine katkıda bulunmak için çalışıyordu.Amatörlükten profesyonelliğe geçişi Avusturya Wien'e katılmasıyla oldu.Kırılgan yapısı ve sağ dizindeki sakatlık nedeniyle korkudan maçlara dizini sardırarak çıkıyordu.

Takımıyla ilk üç sezonda Avusturya kupası sevinci yaşadı. Aynı başarıyı 1933,1935 ve 1936 yıllarında tekrarladı.Ancak bu sürede sadece 1926 yılında lig şampiyonluğunu kazandı. Bunun yanı sıra Avrupa'nın kulüpler düzeyinde ilk kupası olan ''Mitropa Kupası'' nı 1933 ve 1936 da kazanma başarısını gösterdi.



1926 Yılında ilk kez milli takıma seçildi.İlk maçına Çekoslavakya karşısında çıkan Sindelar maçtan 2-1 galip ayrıldı. Daha sonra İsvçre2yi 7-1 yendikleri maçta iki gol attı. 16 Mayıs 1931 de İskoçya'yı 5-0 yenen Sindelar yönetimindeki Avusturya dünyanın ilk rüya takımıydı.43 kez milli formayı giyerken rakip filelere 27 gol bırakmıştı.
Avusturya ve dünya futbolu onu çok sevmişti.Komplike bir oyuncu olması,mükemmel top tekniği ve yaratıcılığı  ile ülkesinin en iyi futbolcusu idi. Ancak kimse onun 26 Aralık 1938'de Hertha Berlin'e attığı golün yeşil sahalardaki son golü olduğunu tahmin etmiyordu.


Naziler 1938'de Avusturya'yı işgal etmiş ve buna da ''Anschluss'' yani birleşme demişlerdi. Tabi birleşme ile futbolu da içine katmışlardı. Bu çalkantılı günlerde Almanya-Avusturya adı ile takım oluşturulmuş ve Sindelar'ın da bu takım için oynaması istenmişti. Ancak o yaşını ve sakatlığını bahane ederek bu teklifi reddetmişti. Belki başına gelebilecekleri tahmin ediyordu ama o diğer arkadaşlarının gösteremediği cesareti göstermiş ve Nazilere istediklerini vermemişti.
23 Ocak 1939'da apartmandaki dairesinde sevgilisi Camilla CASTAGNOLE ile birlikte ölü bulunmuş,ölüm sebebi de karbonmoksit zehirlenmesi olarak otopsi raporuna işlenmişti.Onun ölümünün arkasında ki sır perdesi hiç bir zaman aralanmadı.Ancak bu ani ölümün arkasında her zaman Nazilerin olduğu görüşü hakim oldu.

Eğer o şüpheli ölüm gerçekleşmeseydi dünya futbolunda bir baş yapıt olarak efsaneler arasındaki yerini daha da sağlamlaştırmış olacaktı.Avusturya,bahtsız oyuncusunu,Yüz yılın Avusturya'lı futbolcusu olarak ilan ederek saygısını gösterdi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder