9 Şubat 2011 Çarşamba

Ustalara Saygı Kuşağı-6

    Giacinto FACCETTİ


18 Temmuz 1942 de Bergamo'da dünyaya gelen FACCHETTİ futbolda yeni akımın öncülüğünü yapmakla ünlüdür.İnternazıonale Milan'da forma giyerken hocası Helenio HERRERA'nın desteği ile Serie A ya defans futbolunu öğreten oyuncudur.
Futbola Trevigliese'de başlayan Giacinto,ilk zamanlarda hücum hattında oynadı.1960 ta transfer olduğu İnter'de ilk kez 21 Mayıs 1961 de Roma maçında defans pozisyonunda sahaya çıktı. Yaptığı savunma ile takımın 2-0 lık galibiyetinde önemli rol oynadı.
Futbola ilk başladığı yıllarda topu ayağında tutmayı pek de beceremiyordu. Azmi ve çalışkanlığı ile günden güne kendini geliştirdi.Bir defans oyuncusundan beklenmeyecek derecede ileriye çıkışları o zamanlar için yeni bir anlayıştı.İnter de Arjantinli hocası Herrera'nın ona güvenmesi ve nasıl defans yapması gerektiğini öğretmesi, ileride Serie A'yı etkisi altına alacak olan defans futbolu anlayışının ilk belirtileri olmuştur.İtalyanlar2ın  ''Il Capitano'' lakabı taktığı Facchetti , spor ve sporcu sağlığı ile ilgili bir çok kitap okumuş bu da oyununa olumlu yansımıştır.Kendisini sürekli geliştiren Giacinto'yu izleyen defans oyuncuları ne zaman atağa çıkacaklarını, kanatlardan  nasıl etkili olacaklarını, hangi hallerde sahayı içe katedip, şut atacaklarını öğrendiler.

Facchetti-Herrera ikilisinin sistemi Serie A''yı defans ligine çevirmiştir.Facchetti defans oyuncusu olmasına rağmen bir sezonda on gol atmayı başarmıştır. Günümüzde bile bu rakam bir defans oyuncusu için iyi bir rakamdır.Giocinto iyi bir liberonun neler yapması gerektine de örnek gösterilen bir futbolcuydu.Arrigo SACCHİ'nin taktiklerine de bu özelliği ile ilham kaynağı olmuştu.
İnter formasıyla 400 den fazla maça çıkan Facchetti Serie A de 4 şampiyonlukyaşadı.1964 ve 1965 te Avrupa'nın en büyüğü oldu.İnter forması ile aynı yıllarda Kıtalararası kupasını kaldırdı. 1978 de ise İtalya kupasını kazandı.

3 Dünya kupasında İtalya milli takımının formasını giydi.1970 te Brezilya'ya kaybettikleri final maçında İtalya'nın kaptanı oydu.1968 de Avrupa şampiyonası kazandı. 94 kez milli formayı giyerek rekor kırdı ( Maldini ve Zoff'tan sonra en çok milli olan üçüncü oyuncudur.) Uzun süre kaptanlığını yaptığı milli formaya 1997 de veda atti.7 Mayıs 1978 de Foggia maçıyla futbol hayatına nokta koydu.
Uzun yıllar farmasını giydiği İnter'e 2004 yılında başkan oldu. Ancak sağlığı yerinde değildi. 4 Eylül 2006 da kanser nedeniyle hayata gözlerini yumdu. Onun getirdiği savunma anlayışı günden güne gelişerek İtalya ile özdeşleşti.  Eğer bugün İtalyan'lar savunmaları ile gurur duyuyorlarsa bunda en büyük pay Facchetti'nindir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder