30 Temmuz 2010 Cuma

Ustalara Saygı Kuşağı-4

Robert Bobby CHARLTON
Münih faciasından kurtulan bir kaç kişiden biri olan,Britanya futbolunun yeniden doğmasını sağlayan ve kendisini futbolun elçiliğine adayan  Sir R.Bobby CHARLTON.
11 Ekim 1937 de  Ada'nın kuzeydoğusunda Ashington'un Northumberland kasabasında dünyaya gözlerini açtı   Sir Bobby. Annesi Cissie onu futbol oynaması konusunda teşvik eden ilk kişiydi. 1953 yılında ManU'ya katılana kadar okul takımında ve amatör kulüplerde oynadı.Doğu Northumberland okulunun formasını giydiği bir maçta kırmızı şeytanların efsanevi menajeri Matt BUSBY tarafından keşfedildi ve 15 yaşında ilk kontratını yaptı.Önceleri biraz daha tecrübe kazanması amacı ile küçük kulüplerde oynamaya devam etti. Ancak 1956 yılına gelindiğinde profesyonel olarak çıktığı ilk maçta Charlton Athletic ağlarına 2 gol bırakarak ManU'nun maçı 4-2 kazanmasında önemli bir pay sahibi oldu. Bir yandan yeşil sahalarda rakiplerini tek tek çimlere gömerken diğer yanda Shrewsbury' de askerlik görevini yerine getiriyordu.
ManU'nun şampiyon olduğu 1956-57 sezonunda sol açık mevkiinde oynadı ve 14 maçta 10 gol kaydetti.Kader  büyük bir trajedi ile futbolla arasına girdi.6 Şubat 1958 de Bayern Münih'le Şampiyon Kulüpler Kupası maçı  için Münih'e giden ManU dönüşte tam bir facia yaşamıştı. ManU'lu oyuncuları taşıyan uçak dönüşte düşmüş ve Busby'nin bebeklerinden sadece 9 oyuncu kurtulabilmişti.  O dokuz oyuncudan biri de Bobby idi. Olayın psikolojisinden uzun süre kurtulamayan Sir, ancak 5 yıl sonra 1963 te Federasyon Kupası finalinde sahaya çıktı. 1965 ve 1967 deki lig şampiyonluklarının arasında 1966 da İngiltere'de düzenlenen Dünya Kupasında İngiltere'ye tarihinin tek dünya şampiyonluğunu kazandıran oyuncular arasındaydı.
Münih faciasından on yıl sonra Şampiyon Kulüpler Kupası finalinde Benfica'yı 4-1 yendikleri maçta takımının ilk ve sonuncu gollerini atarak bu kupayı kazanan ilk ingiliz kulübü olmasında pay sahibi oldu.
Çok güçlü ve çok yönlü bir oyuncu olan Sir Bobby çok iyi de bir tekniğe sahipti. Ayrıca o zamanın en iyi dağıtıcılarından biriydi.Milimetrik pasları sadece rakiplerini değil takım arkadaşlarını bile şaşırtıyordu. İngiltere adına 106 maçta 49 gol sevinci yaşadı. Bu aynı zamanda hala kırılamamış bir rekordur.İngiltere adına yaptığı hizmetlerden dolayı kendisine SİR ünvanı verilmiştir. 1971-72 sezonu sonuna kadar ManU'da oynayan Bobby   CHARLTON futbol hayatının son iki sezonunu Preston North End kulübünde sürdürdü.Kariyerinde toplam 751 maça çıkan İngiliz 245 gol attı. Bir sezon Preston'da teknik direktörlük yaptı ancak uyum sorunları nedeniyle ayrıldı.1984 Yılında ManU'nun yönetimine girdi ve 2007 ye kadar bu görevini devam ettirdi.

2 yorum:

  1. merhaba
    charton'nı mı anlatıyorsunuz yoksa robson 'ı mı?
    Ben anlayamadım okurken.
    Charlton ile başlamışsınız robson ile dvam ediyor.

    YanıtlaSil
  2. Bir yazım hatası olmuştur. Uyardığınız için teşekkür ederim

    YanıtlaSil