16 Temmuz 2010 Cuma

Ustalara Saygı Kuşağı-3

Waldir Pereira DİDİ


Brezilya Milli Takımının belkemiği sayılan Didi, ince bedenli,uzun boyluydu. Çim sahanın mutlak hakimi oydu.Adeta değil tam anlamıyla bir maestrouydu. Sahanın her noktasından istediği yere yöne topu gönderebilirdi.
1929 yılının 8 Ekim günü dünyaya gözlerini açan Didi'nin nüfus kağıdında doğum yeri Brezilya'nın ünlü şehri Rio de jenerio'nun Camos kasabası yazıyordu. 3 Dünya Kupasında oynamak ve bunların 2 tanesinde kupayı ülkeye getirmek kolay bir iş değildi.Futbola doğduğu kasabanın takımı olan Americano de Campos'ta başlayan Didi henüz 14 yaşındayken sağ bacağında çıkan çıbana rağmen futbol sevdası yüzünden topa vurunca çıban patlamış ve 6 ay boyunca tekerlekli sandalyeye mahkum kalmıştı. Sadece sandalye olsa iyi, az kalsın sağ bacağını kaybedecekmiş. Neyse ki Allah onun bu halde kalmasına izin vermemiş ki dünya futbolu onun gibi bir virtüözden mahrum kalmamış.Kendisini kanıtlamak uğruna  henüz 16 yaşında evden ayrılmış ve yollara düşmüştü.Medureira,Lensaos takımlarında 1949 a kadar oynadı. Gösterdiği performansla  Brezilya'nın ünlü kulübü Fluminense'nin dikkatini çekmişti.


Hücuma dönük orta saha oyuncusu olarak görev yapan Didi o zamanın bir Ronaldiho dan farksızdı. Verdiği paslar ve attığı frikikler ile belki Ronaldinho bile onun yanında sönük kalırdı. Teknik kapasite ve yaratıcılık konusunda ise  o zamanlar onun eline kimse su dökemezdi. Dünya futbolu oyunun nasıl yönlendirileceğini ise ondan öğrenmişti.Kavisli frikik atışlarına ''Düşen Yaprak'' ismi verilmişti.
Brezilya Milli Takımı ile ilk kez 1952 Nisanında Meksika karşına çıkan Didi,1954 te düzenlenen dünya kupasında takımın genç yeteneklerinden biriydi.Etiyopya Prensi lakabıyla sahalarda boy gösteren Didi 1958 ve 1962 yıllarında Dünya Kupasının kazanılmasında Pele ile birlikte en büyük pay sahibi idi.1958 de turnuvada gösterdiği performansla en iyi oyuncu seçilmesi kaçınılmazdı.Dünya kupalarında 15 maçta forma giydi ve 3 gol attı. 15 maçın tamamında da 90 dakika mücadele etti.
  1957 yılına kadar Fluminense de oynadı.2 yıllık Botafago tecrübesinin ardından Avrupaya yelken açtı ve Real Madrid'e transfer oldu. 1 sezon mor beyazlı formayı giydi ve Şampiyon Kulüpler Kupasını kazandı. Fakat Di Stefano'nun boykotuyla karşılaşınca Botafago'ya geri döndü.1961 ve 1962 yıllarında şampiyonluk yaşadı.1962-63 sezonunda Sao Paulo ve ardından Peru'nun Sporting Cristal takımlarında oynadı. 1963 te de şampiyonluk yaşan Didi futbol hayatına nokta koydu. 
1970 Dünya Kupasında Peru Milli Takımını çalıştırdı.1972-75 yılları arasında Fenerbahçe'yi çalıştırdı ve 1973-74, 1974-75 sezonlarında şampiyon yaptı. 8 kupa alarak Fb'nin en çok kupa kazanan teknik adamı oldu. 8 Mayıs 2001 yılında tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder