8 Haziran 2010 Salı

Ustalara Saygı Kuşağı-2

Just FONTAINE




Son aylarda önce İrlandalılar sonra da biz oldukça muzdarip olduk Fransızlar'dan. Ama yiğidi öldür hakkını yeme demiş atalarımız. Madem ustalara saygı kuşağı dedik. O zaman da bize ustalara saygı duymak düşüyor. Saygı duyacağımız Fransız usta Just FONTAİNE.
Son yıllarda Fransa milli takımında oynayan Afrika kökenli oyuncuların varlığından rahatsızlıklar sık sık dile getirilse de bu oyuncuların Fransa için yapabildiklerini daha önce hiç bir saf Fransız milli takımı yapamamıştı. Kaderin cilvesi  Fransa futbol tarihine damga vurmuş oyunculardan bir tanesi olan Just FONTAİNE de geçmişte Fransa'nın sömürgesi olan Fas'ın Marakeş kentinde yani Afrika doğumlu olmasıdır. France Football dergisi tarafından yapılan değerlendirmede Platini,Zidane,Kopa,ve Blanc'tan sonra tüm zamanların en iyi 5. Fransız oyuncusu seçilmiştir.
Fontaine şans eseri katıldığı 1958 Dünya Kupasında 13 gol atarak uzun süre bu alanda dünya rekorunu elinde tuttu. Gerd MÜLLER 1970 ve 1974 te toplam 14 gol atarak bu rekoru kırsa da tek bir Dünya Kupası baz alındığında rekor hala Just FONTAİNE'in elindedir.
1950'de Fas'ın US Maracaine Casablanca ekibinde adını duyuran Just, 3 sezon sonra Fransa'ya geçerek Nice takımıyla anlaştı.Milli formayla 17 Aralık 1953 te Lüxemburg maçında tanışan Fontaine 8-0 biten maçta 3 gol atarak göz doldurdu.3 Yıl sonra 1956 da Nice ile şampiyonluk sevinci yaşadı.Nice'de 3 sezon boyunca 44 gole imza atmıştı.Her iki ayağını da Salvador Dali'nin fırçası gibi kullanan,hava hakimiyeti yüksek aynı zamanda rakiplerine toz yutturacak kadar süratli idi.1956 da Real Madrid Raymond KOPA'yı transfer edince Stade de Reims de onun boşluğunu Fontaine ile doldurma yoluna gitti.1957-58 sezonunda Stade de Reims Fontaine'nin attığı gollerle lig ve kupa şampiyonluğunu kazandı.İlk iki sezonunda 60 gol atarak izleyenleri kendine hayran bıraktı.1958 yılında Dünya kupasına katılacak Fransa milli takımında,tüm attığı gollere ve futbol sahalarında  yarattığı sanat eserlerine karşılık onun adı telaffuz edilmiyordu. Ancak şans onun yüzüne,şanssızlıkta takım arkadaşı Rene BLİARD'ın yüzüne gülmüştü. Rene sakatlanıp kadrodan çıkartılınca kadroya Just dahil edildi.Turnuvada Raymond KOPA ile birlikte harikalar yarattılar.7-3 biten Paraguay maçında 3 gol atarak onu kadroya dahil edenlerin yüzünü kara çıkartmamıştı.Grup maçlarında Yugoslavya,İskoçya ve Kuzey İrlanda filelerini 5 kez havalandırdı.Fransa'nın yarı finale yükselmesinde başrol onundu.Ama o da bir yere kadar taşıyabilirdi ve kupayı müzesine götürecek Brezilya'nın Pele'li Garrincha'lı kadroya tek başına direnememişti. 5-2 mağlup oldukları ve elendikleri maçta 1 gol atmış ve gol sayısını 9 a çıkarmıştı. Batı Almanya ile oynanan maçta Fontaine Brezilya maçının bütün hırsını Almanlardan çıkartmış ve 4 gol atarak 13 golle bir rekora imza atmıştı.
1959 da Reims'i Şampiyon Kulüpler Kupasında finale taşıyan yine Fontaine idi. Ancak finalde karşısına milli takımda beraber harikalar yarattıkları Raymaon KOPA'lı Real Madrid'ti ve Raymond kupayı Just Fontaine'e yar etmemişti.1960'ın Mart ayı ise onun için felaketin başlangıcı oldu.Ayağı kırılan futbol sahalarının o yıllarda ki Wayne ROONEY'si 9 ay süren tedavinin ardında sahalara döndü. Ama kader son hamlesini daha yapmamıştı. 5 Maçta oynayabilen bu gol makinesi ikinci kez ayağının kırılmasıyla bir şok daha yaşadı. Artık futbol onun için bitmişti. Bir türlü bu sakatlığın etkisinden kurtulamadı ve Temmuz 1962 de sahalara veda etti.Fransa formasıyla 21 maça çıkan ve 30 30 gol atan oyuncu 1967 de takımın başına getirildi. Ancak sadece 2 maçta bu görevi yerine getirdi.1973-76 yılları arasında PSG'yi çalıştırdı ve takımı 1974'te LİG 1'e çıkarttı.1979-81 arasında ise doğduğu topraklarda Fas milli takımının başındaydı.Fransa Futbol Federasyonu Just FONTAİNE'i son elli yılın eniyi Fransız oyuncusu seçti.

1 yorum: