1 Haziran 2010 Salı

Ustalara Saygı Kuşağı-1

Gordon BANKS
Gordon Banks 30 Aralık 1937'de İngiltere Sheffiled'de dünyaya geldi.Bir kalecide olması gereken her şey onda vardı.Refleksleri insanı hayrete düşürecek derecede sağlamdı.Uyanıklığı ve iyi yer tutması onu diğer kalecilerden bir kaç adım öne çıkarıyordu. Ancak onu Gordon BANKS yapan şey rakibini maç esnasında iyi analiz etmesi ve dolasıyla yapacağı hareketleri tahmin edebilmesiydi.Özellikle son yarım yüzyılda İngiltere'nin kaleci sıkıntısı göz önünde bulundurulduğunda Banks adanın gelmiş geçmiş en iyi kalecisidir demek yanlış olmaz.
18 Yaşındayken 1955 yılında Chesterfield tarafından keşfedilen Gordon sadece 23 maç oynadıktan sonra o zamanlar müthiş sayılabilecek bir rakama, 7 bin pounda  Türk futbol severlerin Mustafa İzzet ile tanıdığı Liecester city'e satıldı. O dönem İngiltere Milli Takımının kalesini Ron SPINGETT koruyordu.Şili' de yapılan 1962 Dünya kupasında İngiltere çeyrek finalde elenince takımın başına Alf RAMSEY getirildi.4 Yıl sonra adada yapılacak dünya kupası için kolları sıvayan Ramsey kadroya ilk önce Gordon Banks adını yazdı.Gordon ilk maçını 2-1 yenildikleri İskoçlara karşı oynadı.Kulübünde ciddi bir başarı sağlamasa da milli takımın kalesi ancak ona emanet edilebilirdi.
1966 Yılı Gordon için tam bir rüya gibiydi. İngiltere kendi evindeki turnuvaya fırtına gibi başlayarak grup maçlarında Fransa ve Meksika galibiyetleri ile Uruguay beraberliği sayesinde üst tura çıktılar.Çeyrek finalde Arjantin'i de 1-0 la geçtikten sonra yarı finalde rakip Eusebio'lu Portekiz'di.İki dev yarı finalde karşı karşıyaydı. Bir tarafta Avrupanın Pele'si Eusebio,bir tarafta İngilizlerin deyimiyle İngiltere'nin bankası Gordon Banks.O maça kadar kalesinde gole geçit vermeyen Banks Eusebio'nun penaltısını kurtaramamış ancak İngilizler maçı 2-1- kazanmayı başarmıştı.Final ise Dünya kupaları tarihine ''Top çizgiyi geçti mi geçmedi mi ?'' tartışmalarıyla damga vurmuştu. Almaların 2 golüne karşılık 4 golle cevap veren İngilizler Dünya kupasının sahibi oldu. Banks de turnuvanın en iyi kalecisi seçilmişti. Ne var ki Banks'i kötü bir sürpriz bekliyordu.17 Yaşındaki genç kaleci Peter SHİLTON Leicester tarafından transfer edilmişi.Genç kalecinin sözleşmesinde 1 numara olma koşulu vardı.Bu Gordon'un Leicester de kariyerinin sonu demekti. 1 Yıl sonra takımdan ayrıldı ve Tuncay'ın takımı Stoke City ile anlaştı.
1968 de Avrupa şampiyonasında Yugoslavya'ya elenen takımı Banks dışarıdan izlemek zorunda kalmıştı.Ancak 1970 yılı farklı olacaktı. Alf RAMSEY 1970 Dünya kupasında tecrübeli file bakçisine yeniden şans verdi.1972 Avrupa futbol şampiyonası elemelerinde 10 maç İngiltere kalesini korurken Chelsea'yi 2-1 yenerek lig kupasını kazanan Stoke City'nin kalesinde de o vardı.Aynı yıl Futbol Yazarları Birliği Banks'i yılın kalecisi seçti.  
34 Yaşındaydı ve her şey normal gidiyordu.Gücü ve yeteneği doruk noktasında idi.22 Ekim 1972 günü eve giderken kullandığı otomobilin kontrolünü kaybetti. Gözlerini hastanede açtığında sadece sol gözü görüyordu. Sağ gözünü kaybetmişti. Tekrar futbola dönmeye çalıştıysa da artık her şey geride kalmıştı. 1975 te Amerika Birleşik Devletlerine giderek 2 yıl Fort Lauderdale Strikers takımında oynadıktan sonra futbolu bıraktı.Uluslararası Futbol Tarihçileri ve İstatistikçileri tarafından Lev Yashin'den sonra 20. yüzyılın en iyi ikinci kalecisi seçildi.

BİLİYOR MUYDUNUZ:
Gordon BANKS  yıllar sonra içine düştüğü maddi sıkıntıdan dolayı 1966 yılında kazandığı madalyasını satışa çıkardı. Madalyaya biçilen değer 177.280 ABD doları olmuştur ve bu değer bir madalyaya biçilen en yüksek değerdir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder