28 Aralık 2010 Salı

Ustalara Saygı Kuşağı-5

              Sandor KOCSIS

Kafa gollerinin adamı.'' Altın kafalı adam.'': Macar Sandor KOCSIS. 1954 Dünya kupasında 5 maçta 11 gol atarak gol krallığı tacını taktı. Macarların futbolda dünyayı kasıp kavurduğu yıllarda 68 kez milli formayı giydi ve 75 gol atma başarısını gösterdi.7 maçta rakip ağları 3'er kez havalandırdı. Fakat her zaman Ferenc PUSKAS'ın gölgesinde kaldı. Belki de onun şanssızlığı Puskas la aynı dönemde doğmuş olmasıydı.
21 Eylül 1929 da Budapeşte'de  dünyaya gözlerini açan Sandor futbol sahalarında adeta bir gol makinesi idi. Annesi onu okusun adam olsun diye değil sadece gol atması için dünyaya getirmişti adeta.KTC formasıyla 1944 yılında sahalara adım attığında henüz avrupa, Hitlerin çizmelerinden kurtulamamıştı. Savaş bittikten 1 yıl sonra  Ferencvaros takımına transfer oldu ve 1949 yılında macar ligi şampiyonluğu kazandı. Tabi kendisi de gol kralı olmuştu. Bu krallığı 2 yıl daha kimseye bırakmayarak aynı başarıyı 1950 ve 1951 yıllarında tekrarladı.Macarlar milli takım düzeyinde Avrupa'yı sallarken kendisi de macar ligini sallıyordu. 1952 yılında Macarların ünlü takımı Honved'e transfer oldu. O yıllarda Honved takımının durumu ile 2 yıl önce Fb'ye rakip olan Honved arasında dağlar kadar fark vardı.Sandor efsanevi macar oyuncu Puskas ile Honved de müthiş bir ikili oluşturdu ve 1952,54 ve 55 te lig şampiyonluğu yaşadı. 1952 de 36, 1954 te de 33 gol atarak avrupa'nın en golcü oyuncusu olmuştu.
Milli formayı 1948 de giymeye başlayan Sandor KOCSIS, Macarların 6 yıllık yenilmezlik döneminde kilit rol oynamıştı. 1952 de kazanılan Olimpiyat şampiyonluğunda Puskas ile birlikte en önemli etken Kocsis'ti. 1953 yılında Wembley'de İngiltere'yi 6-3 yendikleri karşılaşmada en kilit isim yine Kocsis olmuştu. Bu günün İspanya'sı neyse, o zamanların Macaristan'ı da oydu. Tek fark Macarların Dünya şampiyonluğunu kaçırmalarıydı. Hem de final maçında. İşte o Macar milli takımı 1954 Dünya kupasında her zaman olduğu gibi önüne geleni devirmiş ve finalde Almanlara rakip olmuştu. Herkesin favorisi Puskas'lı,Kocsis'li,Hidegkuti'li Macarlardı. Macarlarda kendilerinden o kadar emindi ki maç sonrası şampiyonluk kutlamalarını bile organize etmişlerdi. Maça Macarlar, herkesin tahmin ettiği gibi hızlı başlamış ve 2-0 öne geçmişlerdi. Ancak Almanlar disiplini elden bırakmayarak önce Macarları durdurdular,ardından da tarihin en iyi geri dönüşlerinden birini gerçekleştirerek maçı 3-2 kazandılar. Macar efsanesi sona ermişti artık. Turnuvayı 11 golle gol kralı olarak tamamlayan Kocsis  bu sevinci yaşayamamıştı bile. Son milli maçını 1956 da Avustury' ya karşı oynayarak milli formaya veda etti.

1956 Yılında Honved formasıyla İspanya turuna çıktı. Aynı yıl Sovyetler Macaristan'ı işgal edince diğer arkadaşları gibi ülkesine dönmek istemedi. Bir süre Young Boys Servant takımında oyuncu-antrenör olarak görev yaptıktan sonra takım arkadaşı Puskas gibi İspanya'nın yolunu tuttu ve Barcelona'ya transfer oldu. 24 Eylül 1957 de açılan 90 bin kişilik  Nou Camp stadında  katalan halkına unutulmaz anlar yaşattı. O zaman İNTER-CİTİES FAİRS adıyla oynatılan Fuar Şehirleri kupası, şimdiki adıyla UEFA Avrupa Liginde 1958 ve 1960 ta iki kez kupayı Barcelona şehrine getirdi.1959 ve 1960 ta La Liga'nın da zirvesinden inmeyen Barça ile 2 kez de Kral Kupası kazandı.1966 Yılında 37 yaşında sahalara veda eden Macar oyuncu 194 maçta 140 gol atarak başarılması güç bir iş çıkardı.
1978 yılında hayata gözlerini yumarken ardında sayısız başarı bıraktı.Uluslararası Futbol Tarihçileri ve İstatistikçileri Federasyonu (IFFHS) tarafından ''Yüzyılın Macar Oyuncusu'' seçildi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder