6 Eylül 2009 Pazar

ALTIN ELDİVENLER


Takım savunmasının en arkadaki isimleridir kaleciler. Son zamanlarda değişikliğe uğrasada genellikle forma numaraları 1 dir. Çünkü takımın 1 numaralı oyuncusudur onlar. Binlerce taraftarın gözü önünde ve diğer 10 oyuncunun arasında yanlızlığı yaşarlar. Onların yanlızlığını sadece 3 direk paylaşır. Kahramanlık ve hainlik arasında ki ince çizgide yürürler.Rakip karşısında bir alman gibi sert, topa karşı bir fransız gibi nazik, tribünlere karşı bir amerikalı gibi şovmen olmalıdırlar. Pazu bandı kolunda olmasa da takımın gerçek lideri kalecilerdir. Doğuştan liderlik vasıflarına sahip olanlar kalecidir. İşte bu özellikleri ile en iyi 10 altın eldiven;

1-Lev YASHIN



1929 da doğan Yashin 2. Düünya savaşında metal atölyelerinde çalıştı.savaşın soğuk nefesini hisseden, belkide bu soğuk nefes sayesinde kalesinde her zaman soğukkanlı olmayı başaran bir devdir. O sadece toprak sahalarda değil buz zeminlerde de oynayacak kadar sevmiştir kaleciliği. Bu sevgisi ona sovyet buz hokeyi ligi şampiyonluğu getirmiştir. İngiltere'ye karşı Wembley'de yaptığı kurtarışlardan dolayı ingilizler ona kara örümcek diyorlardı. Ancak o siyah giyimi ile kendi taraftarının her zaman KARA PANTER i idi. '' Yuri GAGARİN'i uzayda görmekten daha iyisi bir penaltı kurtarmaktır.'' demiştir. Futbolculukyaşamaında 150 tane penaltı kurtarmıştır ve bu bir rekordur.FIFA tarafından yüzyılın kalecisi seçilmiştir.

2- Gianluigi BUFFON




Onu büyük yapan özelliklerden bir ve belkide en önemlisi '' Ben artık en iyi değilim Cesar benden dahi iyi bir kaleci'' diyyacek kadar mütevazi olması. Parma dan Juventus'a 54 milyon euro ya transfer olduğunda bu rakam bir kaleciye ödenen en yüksek bedeldi. IFFHS tarfından Schmeichel ile birlikte son 20 yılın en iyi kalecisi seçilmiştir. Kariyerinde 3 İtalya kupası, 3 iTALYA süper kupası, 1 UEFA kupası, 2 İtalya şampiyonluğu, 1 Şampiyonlar Ligi şampiyonluğu ve 1Serie B şampiyonluğu bulunmaktadır.


3-Peter SCHMEICHEL






Özellikle son dakikalarda attığı mkafa golleri ile hafızalara kazınmıştır. Brondby den ManU ya 60000 pound a transfer olmuş ve gösterdiğiperformansla Sir Alex FERGUSON tarafından tarihin en kelepir transferi olarak nitelendirilmişti. Çok güçlü kollara ve vücuda sahipti. Göbek adı reflekstir. 1993 te yılın kalecisi seçilmiştir. 129 kez milli olmuştur.


4-Iker CASILLAS







Schmeichel dan sonra dünya futbolu refleksleri bu kadar güçlü bir kaleci görmemişti. Bir matador edasıyla kalesini savunan ispanyol kaleci daha 17 yaşında Real Madrin in kalesine geçmiştir. Yaşından çok daha olgun olması doğuştan lider olması onu kaptanlığa kadar yükseltmiştir. 18 yaşından beri milli takımın değişmez kalecisidir. Bir boğa kadar güçlü ve bir boğayı yeneceğinden emin matador kadar özgüveni yüksektir. Kariyerinde 2 şampiyonlar ligi, 3 La Liga , 1 Avrupa şampiyonluğu vardır.



5-Petr CECH








Belkide listedekilerden futbolu en çok seven odur. Kafatasını çatlatacak kadar gözü kara ama sırf bu yüzden futbolu bırakmayacak kadar sevdalıdır bu oyuna. Ayrıca futbola başladığı kulüp olan Plezen de orta sahada oynamış ayağının kırılmasından sonra kaleye geçmiştir.17 Yaşında profesyonel olmuş,700000 euro ya sparta prag a oradan 5 milyon eıro ya rennes e oradan da 10.5 milyon euro ya Chelsea ye transfer olmuştur. 2005-2006 sezonunda 21 maçta gol yemeyerek altın eldiven ödülüne layık görüldü. . Kariyerinde 2 premier lig, 1 FA cup, 2 de lig kupası bulunmaktadır



6-Cloudio TAFFAREL





Her brezilyalı futbolcu gibi yoksullukiçinde geçen bir çucukluktan penaltı krallığına uzanan bir kariyer. Bir evlat edinmeye gitiiğinde kendisine gösterilen 8 çocuğu da evlat edinecek kadaryufka yüreklidir.94 te Dünya Kupasını kazandıktan sonra Parma ya transfer olmuş ancak yabancı sınırlamasına takıldığı için formunu kaybetmemek adına bir kilise takımında oynamıştır. Ama bir farkla kaleci olarak değil forvet olarak. Bu deneyim sırasında da gol kralı olmuştur. Mütevazi,efendi,dürüst ve yardım severdi. Simoviçten sontra Gs a gelmiş en iyi kaleci idi. Kariyerinde 1 Dünya şampiyonluğu,2 UEFA kupası,1 Süper kupa, 2 Türkiye ligi şampiyonluğu, 1 Amerika kupası,2 Türkiye kupası vardır.


7-Edvin VAN DER SAR







Bir kaleci düşünün 90 larda Ajax la kazandığı başarılardan sonra bir çok kulüp gezsin ve gittiği her kulüpte başarılı olsun.İlerlemiş yaşına rağmen ManU ile en büyük kupanın bir kez daha sahibi oldu.39 yaşında ama Sir Alex onun yerine bir kaleci bulamadı. Kariyerinde 4 hollanda şampiyonluğu,3 Hollanda kupası,1 Carling Cup,1 İntertoto kupası,2 Şampiyonlar ligi, 1Süper kupa, 1 Kıtalararası kupa,2 Premier lig şampiyonluğu bulunmaktadır.



- Toni SCHUMACHER






Bazı karakterler vardır.içinde bulunduğu şatafatlı dünyanın neon ışıklarıyla kendini kandırmaz. Haksızlığa ve yanlışlıklara isyan eder. Bu isyanı ile de dışlanır ama o yine de inandığı yolda bildiğini okumaya devam eder.İşte Schumacher de alman liginde dopingleri kitabında anlatınca bundesliga dan adeta aforoz edilmişti.Dünyaya elle nasıl oyun kurulacağını ve ceza sahasının tek oyuncu ile nasıl savunulabileceğini göstermişti. 1 kez avrupa şampiyonu olmuş 2 kez de final oynamasına rağmen dünya şampiyonlğunu tadamamıştır.

9-Oliver KAHN








39 Yaşında futbolu bıraktığında bazıları hala onun devam etmesi görüşünde idi. Karlsruheden Bayern Münich gelmiştir. 8 Bundesliga şampiyonluğu,6 alamanya kupası,1'er kez şampiyonlar ligi,UEFA ve kıtalararası kupa kazanmıştır.96 yılında milli takımla avrupa şampiyonu olmuş yıllarca almanya nın en iyi kalecisi ünvanını elinde bulundurmuştur. 99 dan itibaren 3 kez üst üste yılın kalecisi seçilmiştir.


10- Sergio GOYCHOCHEA








Bazı kahramanlar ya şanssızlıklar ya da tesadüfler sonucu ortaya çıkar. İşte sergie da Arjantin in en ünlü kalecisi pumpido nun sakatlanması ile sahne almıştı. Sahneye çıktığı andan itibaren 1990 dünya kupasında kaç maçta arjantini ipten almıştı ve finale kadar çıkmasını sağlamıştı. Sert bakışlarıyla rakipleri bile sindiren ayrıca kale direklerine ve ceza sahasına '' Buranın hakimi benim'' diyebilen bir yüz ifadesi vardı. Kariyerinde 1 dünya 2.liği ve 2 de Copa Amerika şampiyonluğu vardır.

.















































8














































































































































Hiç yorum yok:

Yorum Gönder